Щороку в цей день світ відзначає День обізнаності про аносмію. Вперше його започаткували у 2012 р. в США.
Розберімо, що ж таке ансомія.
Це часткова або повна втрата нюху. Вона може бути тимчасовою або й постійною. Такі стани, як алергія та застуда подразнюють слизову оболонку носа та здатні призвести до тимчасової аносмії. Окрім того, існують більш серйозні стани, що вражають мозок або нерви (пухлини головного мозку або черепно-мозкова травма) та спричиняють незворотну втрату нюху.
Зазвичай аносмія не є серйозною, однак вона може мати серйозні наслідки якості життя людини. Люди з аносмією не можуть повністю відчувати смак їжі та здатні втрачати інтерес до їжі. Це призводить до втрати ваги або недоїдання.
Причинити аносмії
Аносмія часто спричинена набряком або закладенням носа, що перешкоджає проникненню запахів у верхню частину носа.
Основні причини аносмії:
- Подразнення слизових оболонок носа внаслідок: синусових інфекцій, застуди, куріння, грипу, алергічного та неалергічного риніту.
- Закупорення носових каналів через: пухлини, носові поліпи, деформацію кісток усередині носа чи носової перегородки.
- Пошкодження головного мозку чи нерва через: хворобу Альцгеймера, пухлини головного мозку, хворобу Гантінгтона, гормональні проблеми, знижену активність щитоподібної залози, розсіяний склероз, хворобу Паркінсона, шизофренію, епілепсію, діабет, черепно-мозкову травму, операцію на мозку, недоїдання та дефіцит вітамінів, інсульт.
У поодиноких випадках люди народжуються без нюху через генетичне захворювання. Це називається вродженою аносмією.
Втрата нюху, спричинена застудою, алергією або синуситом, зазвичай проходить сама по собі за кілька днів. Однак, якщо цього не сталося, зверніться до лікаря, аби він міг виключити більш серйозні захворювання.
Якщо ви страждаєте на аносмію, то ви повинні переконатися, що у вашому будинку є працююча димова пожежна сигналізація. Будьте обережні зі зберіганням продуктів та використанням природного газу, адже у вас можуть виникнути проблеми з виявленням зіпсованих продуктів та витоків газу.
Правильно маркуйте продукти із зазначенням терміну придатності.
Читайте етикетки на хімікатах (засоби для чищення кранів у ванні та кухні, а також інсектицидів).
Обережно користуйтесь електроприладами.