Обережно - гострі кишкові інфекції

Гострі кишкові інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань. Зазвичай вони активізуються в спекотну пору року. Підвищена температура навколишнього середовища сприяє поширенню збудників, що викликають кишкові інфекції.

До організму такі збудники потрапляють, головним чином, з водою сумнівної якості, зіпсованими та неякісними харчовими продуктами, які містять в собі збудник захворювання, або була порушена технологія приготування; контактно-побутовим шляхом через брудні руки; купання у водоймах з непроточною водою.

Симптоми, при яких потрібно негайно звернутись до лікаря:

  • швидке погіршення самопочуття, слабість;
  • сухість в роті та горлі;
  • підвищення температури тіла;
  • болі в животі, що супроводжуються діареєю та блювотою.

Гострі кишкові інфекції можуть призвести до серйозних ускладнень.

Профілактика кишкових інфекцій:

  • правила особистої гігієни, ретельно мити руки перед приготуванням та вживанням їжі, після повернення з прогулянки, після відвідування туалету тощо;
  • мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
  • запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти;
  • регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;
  • окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
  • для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);
  • не нехтувати часом термічної обробки продуктів, особливо м'яса, птиці, яєць і риби;
  • дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години);
  • використовувати безпечну ( бутильовану або охолоджену кип’ячену ) воду, не пити воду з неперевірених джерел;
  • використовувати харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад, пастеризоване молоко;
  • мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;
  • не вживати продукти в яких закінчився термін придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
  • не купувати продукти харчування на ринках або у випадкових осіб;
  • не давати маленьким дітям некип'ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;
  • не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникати заковтування води під час купання;
  • уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання;

Не займайтесь самолікуванням. Це може призвести до небажаних та важких наслідків.

Бережіть себе, а ми допоможемо вам зберегти здоров’я!

Поділитися:
Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування
Дивитись більше:
24.09.2025

24 вересня 2025 року Комунальним некомерційним підприємством «Медичний центр Сім’я» оголошено запит...

24.09.2025

24 вересня 2025 року Комунальним некомерційним підприємством «Медичний центр Сім’я» оголошено запит...

24.09.2025

24 вересня 2025 року Комунальним некомерційним підприємством «Медичний центр Сім’я» оголошено запит...

22.09.2025

22 вересня 2025 року Комунальним некомерційним підприємством «Медичний центр Сім’я» оголошено запит пропозицій...

Колл-центр МЦ Сім'я:
Гаряча лінія МОЗ:
Колл-центр МОЗ:
Адреса:
89600, Закарпатська обл., м. Мукачево, вул. Ярослава Мудрого, буд. 48
АЗПСМ №1:
GPS: 48.434689058784, 22.715515494347
Графік роботи:
Пн-Пт з 8:00 до 18:00

АЗПСМ №1

АЗПСМ №1