Гострі кишкові інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань. Зазвичай вони активізуються в спекотну пору року. Підвищена температура навколишнього середовища сприяє поширенню збудників, що викликають кишкові інфекції.
До організму такі збудники потрапляють, головним чином, з водою сумнівної якості, зіпсованими та неякісними харчовими продуктами, які містять в собі збудник захворювання, або була порушена технологія приготування; контактно-побутовим шляхом через брудні руки; купання у водоймах з непроточною водою.
Симптоми, при яких потрібно негайно звернутись до лікаря:
- швидке погіршення самопочуття, слабість;
- сухість в роті та горлі;
- підвищення температури тіла;
- болі в животі, що супроводжуються діареєю та блювотою.
Гострі кишкові інфекції можуть призвести до серйозних ускладнень.
Профілактика кишкових інфекцій:
- правила особистої гігієни, ретельно мити руки перед приготуванням та вживанням їжі, після повернення з прогулянки, після відвідування туалету тощо;
- мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
- запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти;
- регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;
- окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
- для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);
- не нехтувати часом термічної обробки продуктів, особливо м'яса, птиці, яєць і риби;
- дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години);
- використовувати безпечну ( бутильовану або охолоджену кип’ячену ) воду, не пити воду з неперевірених джерел;
- використовувати харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад, пастеризоване молоко;
- мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;
- не вживати продукти в яких закінчився термін придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
- не купувати продукти харчування на ринках або у випадкових осіб;
- не давати маленьким дітям некип'ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;
- не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникати заковтування води під час купання;
- уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання;
Не займайтесь самолікуванням. Це може призвести до небажаних та важких наслідків.
Бережіть себе, а ми допоможемо вам зберегти здоров’я!