Все що треба знати про БЦЖ

Понад 100 років тому французькі лікарі Альбер Кальметт і Каміль Герен створили зі збудника туберкульозу корів дуже схожу на своїх хвороботворних «родичок» бактерію, здатну викликати імунну відповідь, але не туберкульоз. Нині ми знаємо її як бацилу Кальметта-Герена, або ж вакцину БЦЖ, яку використовують і дотепер.

Коли роблять щеплення БЦЖ?

Згідно з рекомендацією ВООЗ, одна доза БЦЖ потрібна всім немовлятам у країнах, де досі поширені туберкульоз, якою, на жаль, є і Україна. Щеплення БЦЖ роблять новонародженим у пологовому в перші дні життя.

Чому важливо вакцинувати немовлят?

Туберкульоз у маленьких дітей зрідка вражає лише легені і проявляється кашлем. Натомість ця хвороба уражає внутрішні органи, лімфатичну систему, кістки і навіть оболонки мозку. Імунна система дитини не в змозі впоратися із підступним збудником туберкульозу і дитина може померти. Саме тому дітей важливо вакцинувати проти туберкульозу – ефективний захист триває щонайменше п’ять років.

Якщо в пологовому не зробили щеплення, чи потрібно робити його пізніше?

Якщо дитині з якихось причин не зробили щеплення в пологовому, то його необхідно наздогнати якнайшвидше. Зверніться до сімейного лікаря, щоб отримати вакцинацію.

Чи безпечна вакцина БЦЖ?

Вакцинація БЦЖ не може викликати жодної хвороби, навіть якщо імунна система ніяк не зреагує – у бактерії БЦЖ відсутні гени, потрібні для атаки організму. Ці гени втратилися тоді, коли Кальметт і Герен 250 разів «пересівали» культуру бактерії.

Найголовніше, що потрібно запам’ятати, – це ефективність, безпечність і безумовна необхідність вакцинації новонароджених проти туберкульозу. Вакцина БЦЖ добре захищає дітей від дисемінованого туберкульозу і смерті через нього.

Поділитися:
Дивитись більше:
25.04.2024

Сьогодні з медичними працівниками нашого центру проводив тренінгове заняття Павло Олегович Колесник, сімейний лікар...

25.04.2024

Щорічно, 28 квітня, відзначається Всесвітній день охорони праці. Міжнародна організація праці (МОП) присвячує цей...

25.04.2024

Ми до вас з гарною новиною!

З 01 травня 2024 року...

18.04.2024

15-17 квітня в м. Житомир медичні сестри нашого центру брали участь у «Інтенсивний курс...

Колл-центр:
Адреса:
89600, Закарпатська обл., м. Мукачево, вул. Ярослава Мудрого, буд. 48
АЗПСМ №1:
GPS: 48.434689058784, 22.715515494347
Графік роботи:
Пн-Пт з 8:00 до 18:00

АЗПСМ №1

АЗПСМ №1