Життя і здоров’я людини нерозривно пов’язані із вживанням їжі. Однією із важливих фізіологічних потреб людини є – харчування. Здорове, правильне харчування є одним з найбільш значущих аспектів способу життя людини і факторів його здоров’я.
Скажи мені, що ти їси, і я скажу, чим ти хворієш – Гіппократ
Щорічно 16 жовтня у понад 50 країнах світу відзначається «Всесвітній день здорового харчування». Метою Всесвітнього дня здорового харчування є звернення уваги сучасного суспільства до проблем харчування.
Неправильне харчування, несвоєчасний прийом їжі, неякісна їжа є причинами розладів травлення, поганого самопочуття, стрімкого набору ваги, розладів у роботі організму та появі хвороб.
Статистичні данні представлені Всесвітньою організацією охорони здоров’я є свідченням того, що 80 % усіх захворювань в тій чи іншій мірі пов’язані з харчуванням, а 40% з них безпосередньо пов’язані з фактором харчування людини.
Дотримання простих порад у харчуванні сприятимуть хорошому настрою, енергійності, активності і хорошій працездатності. Вони істотно знизять ризики розвитку багатьох серйозних серцево-судинних, онкологічних, шлунково-кишкових та інших захворювань.
Корисні поради:
- харчуйтеся в залежності від виду діяльності (важка фізична чи розумова праця);
- готуйте їжу правильно (варіння, запікання, тушкування);
- використовуйте якісні продукти (свіжі, або щойно розморожені);
- не переїдайте (їжте малими порціями у зазначений час, ретельно пережовуйте);
- не їжте холодне або гаряче;
- не їжте перед сном;
- не зловживайте спеціями (сіль, цукор, перець).
Будьте здорові!