12 травня – Всесвітній день медичних сестер. Щиро вітаємо!

Шановні наші медичні сестри! З нагоди Міжнародного дня медичної сестри – прийміть щирі вітання та вдячність за повсякденну працю!

Щиро бажаємо всім медичним сестрам здоров'я, невичерпної енергії, любові та справжнього людського щастя! В теперішній час, свято це досить умовне поняття, але прийміть слова подяки, за щоденну вашу працю, витримку, професіоналізм та чуйність ваших сердець! Кожна з вас унікальна особистість, хтось вправно володіє маніпуляціями, хтось комп’ютерними навичками, хтось – вміє і хоче навчати інших і в цілому ви приносите гармонію та міцність в нашу команду!

Тож бажаємо щоб ваша доброта, чуйність та турбота поверталася до вас в подвійному обсязі, радувала приємними моментами, словами і посмішками людей, яких ви робите здоровішими та щасливішими. Тепла вам і ласкавих подарунків долі. Нових можливостей для розвитку та мрій!

За чуйність та доброту, невтомну вашу працю, велике вам спасибі! Нехай у ваших домівках завжди панують щастя, мир, добробут, злагода та любов!

Бажаємо також медичним сестрам та братам, що на передовій щасливого та швидкого повернення додому! А полеглим Героям – вічна шана та пам’ять!

Хай буде весна і справляться всі наші сподівання та мрії!

Хай буде Україна і наша Перемога!


День медсестри: історія свята

Міжнародний або Всесвітній день медичних сестер святкується щорічно 12 травня – у день народження англійської сестри милосердя Флоренс Найтінгейл (1820-1910) – «леді з лампою», як її лагідно називали поранені англійські солдати. Народившись у багатій та знатній родині, вона обрала шлях служіння хворим. Вивчивши основи догляду за хворими у школі дияконес у Німеччині, вона почала працювати сестрою милосердя у лондонській клініці.

Згідно з історичними довідками, з початком Кримської війни Флоренс Найтінгейл разом із 38 однодумцями організувала у Туреччині догляд за пораненими солдатами союзників (коаліції Франції, Османської імперії, Великобританії і Сардінії) у найбільшому військовому польовому шпиталі.

Згодом вона заснувала перші курси сестер милосердя Англії. Саме їй прийшло на думку:

  • виварювати бинти, щоби повторно їх використовувати уже чистими
  • прибирати в палатах
  • мити поранених
  • поповнити їхній раціон харчування поживними та корисними стравами

Ці зусилля не минули марно. Уже скоро смертність у шпиталі знизилась майже у 20 разів.

Сьогодні Ф. Найтінгейл відома як фундатор професії медичних сестер і ініціатор реформи шпиталів. Кожні два роки Міжнародний комітет Червоного Хреста вручає 50 медалей імені Флоренс Найтінгейл – найвищу нагороду для медичних сестер. Її у 1912 році заснувала Ліга Міжнародного Червоного Хреста і Червоного Півмісяця для медсестер і волонтерів медичної служби, що відзначилися у роки війни або в мирний час.

Всесвітній день медичної сестри в Україні відзначається з 1997 року за ініціативи Міністерства охорони здоров’я та Асоціації медичних сестер України.

День медичної сестри в Україні – свято професії, яка має свою багату та тривалу історію. За часів Кримської війни почала швидко розвиватись і медсестринська служба в Україні. Активно сприяв тому видатний хірург М.І. Пирогов. Він особисто та його колеги-хірурги навчали дівчат та жінок основам догляду за пораненими. Він же поділив усіх медсестер на категорії, залежно від того, яку роботу вони виконували:

  • сестри-аптекарки
  • сестри-господині
  • сестри-перев’язувальні

Першою медсестрою в Україні вважають Дашу Севастопольську. Прізвище цієї жінки історія не зберегла.

Відомо про неї лише те, що вона надавала медичну допомогу пораненим бійцям у Севастополі, за що і отримала своє друге прізвище.

12 травня – День медичної сестри

День медичних сестер відзначають з часу створення міжнародної Ради медичних сестер (International Council of Nurses) – професійної громадської організації, до складу якої увійшли об’єднання сестер милосердя з 141 країни світу. Саме ця організація ухвалила рішення відзначати професійне свято медичних сестер в день народження Флоренс Найтінгейл, жінки, котра за часів Кримської війни організувала службу сестер милосердя. Відтоді саме 12 травня в усьому світі вшановують представників цієї професії. І хоча фактично це свято подолало свій 150-річний ювілей, офіційно воно було засновано тільки в 1971 році.

Поділитися:
Дивитись більше:
14.05.2024

До уваги декларантів «Медичного центру Сім'я»!

У зв’язку з відпусткою, у нашому Центрі...

13.05.2024

Всесвітній день боротьби з меланомою у 2024 році припадає на 13 травня

Що таке меланома та як її...

13.05.2024

На Закарпатті є підтверджений випадок захворювання на кір, однієї з найбільш заразних...

13.05.2024

До нас знову завітав колега з Нідерландів Walter de Vries – сімейний лікар. Цього разу були розглянуті такі теми як...

Колл-центр:
Адреса:
89600, Закарпатська обл., м. Мукачево, вул. Ярослава Мудрого, буд. 48
АЗПСМ №1:
GPS: 48.434689058784, 22.715515494347
Графік роботи:
Пн-Пт з 8:00 до 18:00

АЗПСМ №1

АЗПСМ №1