Як отримати знеболювальні для паліативних пацієнтів за програмою "Доступні ліки"

Паліативні пацієнти можуть отримувати знеболювальні лікарські засоби безоплатно або з невеликою доплатою. До програми реімбурсації "Доступні ліки" включено шість препаратів Морфіну в таблетках — чотири безоплатні та два з доплатою.

Отримати знеболювальні за програмою реімбурсації зможуть пацієнти, у яких встановлені основний діагноз, паліативний статус та діагноз хронічний біль.

Щоб почати отримувати знеболювальні для паліативних хворих, потрібно:

  • Звернутися до сімейного або лікуючого лікаря для встановлення діагнозу:
  • Пацієнтам із онкологією: звернутися до лікаря первинної медичної допомоги. Лікар при наявності паліативного статусу встановить діагноз “хронічний біль” і створить електронний рецепт.
  • Пацієнтам із розладами психіки та поведінки: звернутися до лікаря-психіатра. Лікар при наявності паліативного статусу встановить діагноз “хронічний біль” і створить електронний рецепт.
  • Іншим паліативним пацієнтам: звернутися за направленням сімейного лікаря до лікаря-спеціаліста. Лікар при наявності паліативного статусу встановить діагноз “хронічний біль” і призначить знеболювальні засоби. Далі — звернутися до сімейного лікаря, який створить електронний рецепт.


На окупованих територіях та в зоні бойових дій лікар може виписати як електронний так і паперовий рецепт — він так само дійсний в аптеці.

З рецептом можна звернутися в будь-яку аптеку, незалежно від місця реєстрації. Головна умова — наявність договору з НСЗУ. Впізнати таку аптеку можна за наліпкою “Доступні ліки”.

Пам’ятайте: термін дії рецепту становить 30 днів з дати виписування.

Покажіть рецепт працівнику аптеки. Аптекар запропонує наявні препарати, які містять потрібну діючу речовину. А також повідомить, які анальгетики повністю безоплатні, а за які потрібно доплатити. Вартість ліків аптеці відшкодує НСЗУ.

Знайти найближчу аптеку з договором із НСЗУ можна:
– через дашборд на сайті НСЗУ: https://edata.e-health.gov.ua/e-data/dashboard/pharmacy-map. На 2-й сторінці в меню зліва оберіть область або ваш населений пункт та потрібний напрям програми реімбурсації.
– зателефонуйте до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.
– через чат-бот “Спитай Гриця” https://t.me/SpytaiGrytsia_bot.

Докладніше про те, як отримати лікарські засоби для знеболення та надання паліативної допомоги за програмою реімбурсації: https://cutt.ly/cw23ZjHr

Поділитися:
Дивитись більше:
25.04.2024

Сьогодні з медичними працівниками нашого центру проводив тренінгове заняття Павло Олегович Колесник, сімейний лікар...

25.04.2024

Щорічно, 28 квітня, відзначається Всесвітній день охорони праці. Міжнародна організація праці (МОП) присвячує цей...

25.04.2024

Ми до вас з гарною новиною!

З 01 травня 2024 року...

18.04.2024

15-17 квітня в м. Житомир медичні сестри нашого центру брали участь у «Інтенсивний курс...

Колл-центр:
Адреса:
89600, Закарпатська обл., м. Мукачево, вул. Ярослава Мудрого, буд. 48
АЗПСМ №1:
GPS: 48.434689058784, 22.715515494347
Графік роботи:
Пн-Пт з 8:00 до 18:00

АЗПСМ №1

АЗПСМ №1