Обережно - гострі кишкові інфекції

Гострі кишкові інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань. Зазвичай вони активізуються в спекотну пору року. Підвищена температура навколишнього середовища сприяє поширенню збудників, що викликають кишкові інфекції.

До організму такі збудники потрапляють, головним чином, з водою сумнівної якості, зіпсованими та неякісними харчовими продуктами, які містять в собі збудник захворювання, або була порушена технологія приготування; контактно-побутовим шляхом через брудні руки; купання у водоймах з непроточною водою.

Симптоми, при яких потрібно негайно звернутись до лікаря:

  • швидке погіршення самопочуття, слабість;
  • сухість в роті та горлі;
  • підвищення температури тіла;
  • болі в животі, що супроводжуються діареєю та блювотою.

Гострі кишкові інфекції можуть призвести до серйозних ускладнень.

Профілактика кишкових інфекцій:

  • правила особистої гігієни, ретельно мити руки перед приготуванням та вживанням їжі, після повернення з прогулянки, після відвідування туалету тощо;
  • мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
  • запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються харчові продукти;
  • регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;
  • окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
  • для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);
  • не нехтувати часом термічної обробки продуктів, особливо м'яса, птиці, яєць і риби;
  • дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовлені харчові продукти при кімнатній температурі більше, ніж на 2 години);
  • використовувати безпечну ( бутильовану або охолоджену кип’ячену ) воду, не пити воду з неперевірених джерел;
  • використовувати харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад, пастеризоване молоко;
  • мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;
  • не вживати продукти в яких закінчився термін придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
  • не купувати продукти харчування на ринках або у випадкових осіб;
  • не давати маленьким дітям некип'ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;
  • не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникати заковтування води під час купання;
  • уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання;

Не займайтесь самолікуванням. Це може призвести до небажаних та важких наслідків.

Бережіть себе, а ми допоможемо вам зберегти здоров’я!

Поділитися:
Налаштування доступності
Налаштування контрасту
Розмір шрифту
Міжбуквенний інтервал
Міжстрочний інтервал
Зображення
Шрифт
Скинути налаштування
Дивитись більше:
22.11.2024

Сімейні лікарі нашого центру вкотре взяли участь у дводенному тренінгу з підтримки...

22.11.2024

До уваги декларантів «Медичного центру Сім'я»!

У зв’...

20.11.2024

☝️Вчора, 19 листопада, в нашому закладі відбулася перша зустріч на Школі відповідального...

15.11.2024

Сімейна лікарка нашого центру Кристина Волонтир відвідала Конференцію в м.Київ на тему:...

Колл-центр:
Адреса:
89600, Закарпатська обл., м. Мукачево, вул. Ярослава Мудрого, буд. 48
АЗПСМ №1:
GPS: 48.434689058784, 22.715515494347
Графік роботи:
Пн-Пт з 8:00 до 18:00

АЗПСМ №1

АЗПСМ №1